
Via Università 4 - Modena (MO)
TECNOPOLO DI REGGIO EMILIA - Capannone 19 Area Ex Officine Reggiane - Piazzale Europa 1 - Reggio Emilia (RE)
BIOGEST – SITEIA, nasce nel 2010 nell’ambito del progetto Tecnopoli, per creare una rete di infrastrutture dedicate in grado di svolgere attività di ricerca industriale, innovazione e trasferimento tecnologico. Fa parte della Rete Alta Tecnologia della Regione Emilia- Romagna ed è accreditato dalla Regione dal 31/12/2014. Come parte integrante del sistema regionale della ricerca industriale e dell’innovazione, il laboratorio ha aderito alle Associazioni Clust-ER AGRIFOOD Agroalimentare e GREENTECH Energia e Sviluppo Sostenibile al fine di condividere idee, competenze, strumenti e risorse per sostenere la competitività dei sistemi produttivi più rilevanti dell’Emilia-Romagna.
BIOGEST – SITEIA risponde alle esigenze delle imprese del settore agroalimentare mettendo a disposizione innovazione e know-how scaturito da attività di ricerca effettuata in base a contratti o convenzioni, o svolta in collaborazione con esse e con enti pubblici. La multidisciplinarietà delle competenze e la stretta connessione con altri laboratori della Rete Alta Tecnologia e partner industriali copre tutta la filiera agroalimentare in ottica "from farm to fork": dalla produzione e valutazione della qualità delle materie prime al controllo, sicurezza e tracciabilità dei prodotti finiti, includendo anche la valorizzazione dei sottoprodotti e degli scarti. In quest’ultimo ambito è centrale la promozione di uno sviluppo sostenibile, efficiente e capace di gestire e valorizzare in modo razionale le risorse.

Scienze e tecnologie degli alimenti
Scienze, tecnologie e protezione delle materie prime
Valorizzazione sottoprodotti e scarti
Acetaia Cremonini Srl Spilamberto (MO)
APOFRUIT Italia soc. coop. Agricola (FC)
Bioecology S.r.l. Cavriago (RE)
Cantine Riunite & Civ - Campegine (RE)
Cantina Sociale San Martino in Rio - San Martino in Rio (RE)
Emilia Wine S.C.A. - Scandiano (RE)
CLAI cooperativa Imola (BO)
Columbus Srl, (PR)
Consorzio del Parmigiano Reggiano (RE)
Consorzio Fitosanitario Provinciale di Modena (MO)
Coopbox Group Spa Bibbiano (RE)
Department of Agriculture of AUSTRALIA
Diemme Enologia S.p.A. - Lugo (RA)
Elegen Scandiano (RE)
FEDERALIMENTARE
Air Liquide Italia Spa - Milano
Ferrero Trading Lux S.A. Senningerberg, (Luxembourg)
Gruppo Cevico Soc. Coop Agricola - Lugo (RA)
Caviro SCA - Faenza (RA)
Litokol, Rubiera (RE)
New Horizont Canary Bugs SL Gran Canaria (Spagna)
Newlat Food S.p.a. (RE
O.P.A.S. Soc. Coop. Agr. San Giorgio Bigarello (MN)/Carpi (MO)
RGN Srl (RE)
SO.G.I.S. Industria Chimica SpA (CR)
Soremartec Italia S.R.L. Alba (CN)
Zespri Group Limited (Nuova Zelanda)
New methods for food quality and safety
Food quality and typical food products
- Physical, chemical, sensorial and microbial characteristics of traditional foods - Andrea Antonelli
- Panel test evaluation and sensorial analysis of local food - Francesca Masino
- Evaluation of typicality by flavour analysis, markers of authenticity and chemometrics - Andrea Antonelli
- Quality optimization of raw material for local product production - Andrea Antonelli
- Sensorial analysis of food products to assess the effects of process or raw material modification - Francesca Masino
Innovation and optimization of process/product
- Definition of product specifications and analytical methods of verification - Fabio Licciardello
- Lab trails and scale-up to pilot plants of experimental production diagrams; check of the physical, chemical and sensorial characteristics - Fabio Licciardello
- Monitoring of chemical, physical, and biochemical characteristics (enzymatic activity and kinetics) during storage - Fabio Licciardello
- Experimental studies of formulations and processes: use of bioactive components from out-streams or by-products - Elisabetta Sgarbi
- Analysis of the physical, rheological, chemical, microbial, and sensorial properties during storage - Francesca Masino
- Analytical tests for shelf-life characterization - Patrizia Fava
Valorization of food industry byproducts
- Optimization of fermentation process, study and evaluation of the nutritional and functional properties of ingredients, valorisation of ingredients and products - Andrea Antonelli
- New ingredients, feed, and food formulation - Andrea Antonelli
- Biorefinery for the exploitation and valorisation of by products and waste from agrofood and feed industry - Andrea Antonelli
Quality of raw materials
- Technological strategies for the imporvement of organoleptic and nutritional properties of raw materials strategies - Elisabetta Sgarbi
- Rapid non-destructive methods for the optimization , characterization, and monitoring of raw material and finished products - Andrea Antonelli
- Transformation potential of oenological raw materials (grape, musts, etc.) - Andrea Antonelli
- Analysis of grape, fruits and food processing left-overs - Andrea Antonelli
- Molecular DNA analysis of vegetal materials - Andrea Antonelli
- Chemical and chemo-physical analysis on meat and vegetal products - Andrea Antonelli